Skip to main content

Идва момент, в който процедурата е извършена, косъмчетата са третирани успешно и се питаме – нужно ли е да нанасяме крем или лосион, как да се грижим за кожата след лазерна епилация, кога можем да си вземем душ. Имаме отговори на почти всички въпроси свързани с темата – грижа за кожата след лазерна епилация – прочетете статията до край и ако не намерите отговор на Вашия въпрос ще се радваме да се свържете с нас.

Какво ще забележа след процедура?

Кожата след лазерна епилация може да бъде чувствителна, оставете я чиста и суха няколко часа. Понякога след процедура, кожата може да се зачерви или леко да подпухнат космените фоликули (особено при по-плътни косми). Не се притеснявайте – това са нормални реакции на кожата, тъй като е поела определено количество топлина по време на лазерната процедура.

При хора със суха кожа, по време на процедурата, кожата може да се изсуши допълнително, затова 4 часа след извършване на процедура е препоръчително да хидратирате кожата с медицинска козметика.

Ако косъмчетата са по-плътни, след третиране с лазер могат да имат вид на “черни точици” – няма място за притеснения, космъчетата са обработени успешно. Около 14 дни след процедура лазерна епилация ще забележите как кожата е започнала да избутва тези обработени косъмчета, които ще след това ще опадат.

Какво да избягваме 24 часа след третиране с лазер?

 • Излагане на слънце
  Избягвайте излагането на слънце поне 5 дни след процедура, за да се намали шансът от хиперпигментация.
 • Замърсяване на зоната
  Не пипайте и не чоплете третираната кожа, за да не замърсите зоната, която е обработена. Поне 48 часа, избягвайте продукти със съдържание на алфа-хидрокси киселини (скраб, ексфолианти) и 72 часа – продукти, съдържащи ретинол.
 • Фитнес тренировки
  Активното физическо натоварване непосредствено след процедура може да замърси и раздразни обработените фоликули. За зона подмишници – не употребявайте дезодоранти в следващите 12 часа. Може да се взима душ – препоръчително с хладка вода, но няколко часа след процедура.
 • Wellness & SPA
  Избягвайте посещения на басейни, сауна и спа процедури през следващите 24 часа, тъй като след процедура кожата е чувствителна и уязвима на бактериални инфекции.

Възможни реакции на кожата и техните решения:

 • Зачервяване – това е напълно нормална реакция на кожата към количеството погълната топлина от лазерната енергия. В рамките на няколко часа до края на деня тази реакция отшумява. Не трябва да има парене в зоната на епилация. Ако забележите такъв индикатор – свържете се с Lavedy laser studio за допълнително съдействие.
 • Обрив – някои клиенти споделят за ”обрив”, който може да се наблюдава след лазерна епилация. Това са т.нар папули, които са нормална реакция, както зачервяването и са индикация за ефективно извършена процедура. Папулите се появяват след като кожата поеме определено количество топлина и косменият фоликул реагира на тази топлина. Не се наблюдават при всеки, но като цяло са типични след извършване на процедура с Александритен лазер. Те изчезват отново в рамките на същия ден и няма място за притеснение.
 • Пигментни петна – хиперпигментации (по-тъмни петна) или хипопигментации (по-светли петна) не трябва да се наблюдават след правилно извършена процедура лазерна епилация. Те могат да се появят при различни ситуации: една от тях е вследствие на прием на антибиотик, който е фоточувствителен и се извършва лазерна епилация по време на неговия прием. Друг фактор, при който може да се получат пигменти петна е, ако кожата е излагана активно на слънце непосредствено преди или след процедура. Поради тази причина е абсолютно непрепоръчително да се излагате на активно слънце: поне 14 дни преди процедура лазерна епилация, независимо с какъв лазер ще ви третират и поне 5 дни след лазерна епилация. Излагането на UV лъчи, без фотозащита може да доведе до нежелана реакция върху кожата Ви.
  Друг възможен случай за поява на неприятни пигментни петна е след неправилно подбрани от специалиста параметри за извършване на процедура лазерна епилация. Изборът на правилно студио за извършване на епилация от квалифициран персонал е от съществено значение. Предпазна мярка срещу пигментни петна, особено когато се работят зони по лицето, е нанасянето на слънцезащитен продукт 50-ти фактор редовно и системно.
 • Белези – белези няма как да се появят след такава процедура. Единственото, което може да се наблюдава са “чертички” по кожата, които се получават, когато косъмчетата в зоната не са били добре скъсени и има останали по-дълги косъмчета. При измиване с вода или избърсване с мокра кърпичка те изчезват веднага.
 • Сърбеж – клиенти с по-суха кожа е възможно да получат лек сърбеж в зоната на епилация след извършване на процедурата или няколко дни след това. Няма място за притеснение, причината за появата му е, че понякога лазерната епилация може да изсуши допълнително кожата. За да се избегне дискомфорта –  специалистите ни, след процедурата нанасят хидратиращ и успокояващ продукт за по-голям комфорт на клиента и препоръчват в грижата у дома за кожата да се включи хидратиращ продукт.

Какво е позволено между процедурите лазерна епилация?

 • Скъсяване на косъмчетата – 1 – 2 пъти може да скъсите косъмчетата със самобръсначка (за зони по тялото) или с малка ножичка (за зони по лицето). Системното бръснене или епилиране между процедурите не е препоръчително, тъй като фазите на растеж на косъмчетата ще се разминат, което ще се отрази бързо върху видимите резултати.
 • Хидратация на кожата – може да хидратирате с леки лосиони или кремове за тяло, но нека те да бъдат с изчистен състав, по възможност без силни аромати и без блестящи частици. Напомняме да оставите кожата чиста непосредствено след процедура и преди третиране с лазерна епилация.
 • Ексфолиация – да, може да ексфолирате кожата, която е третирана, но с внимание и нежност. Не използвайте силни ексфолианти и киселини. Ексфолиацията помага за по-бързо и лесно опадване на косъмчетата в зони като подбедрици, бедра, ръце, гръб.
 • Любов към себе си – първата крачка е направена – любовта към кожата Ви. Подарили сте ѝ лазерна епилация, една дългосрочна и практична инвестиция. Кожата, като най-голям орган в нашия организъм, ще бъде дълго време с нас, така че подарявайте ѝ любов и внимание.

Кога е време за следваща процедура?

 • Краткият отговор от LAVEDY: когато по-голямата част от косъмчетата, които не са били в активна фаза на растеж по време на предходната процедура, поникнат. 
 • За да е успешен курсът от процедури лазерна епилация и да бъде ефектът видим – от изключителна важност е спазването на препоръчаните ви интревали от време между процедурите от вашия лекар – специалист.
 • Запишете си час за лазерна епилация поне 3-4 дни по-рано, за да сте сигурни, че в удобно за вас време ще извършим процедура.