Skip to main content

Все повече клиенти споделят за наличие на висок брой бенки по тялото и се интересуват дали лазерната епилация е възможна в техния случай? Краткият отговор е “да, лазерна епилация е възможна, но с внимание”. Но преди това нека разгледаме какво представляват бенките?
Доброкачествени кожни образувания, срещат се при почти всеки човек, като медицинското им наименование е “невус”. Те се образуват при струпване на меланоцити в клетките, които образуват меланина (пигментацията на косата и кожата).

Бенките могат да бъдат вродени (когато човек се е родил с тях) и придобити (вследствие на вътрешни или външни фактори при промяна в тъканта). Имайте предвид, че бенките са нормално и често срещано кожно състояние, но въпреки това специалистите препоръчват те да се разглеждат с внимание. Когато се забележи някаква промяна на тъканната структура, препоръчва се посещение при дерматолог, за да се прецени дали е нужно отстраняване на бенката или само годишно наблюдение.

Лазерната епилация на първо място трябва да е безопасна, за това лекарите в LAVEDY laser studio препоръчват по време на процедура, бенките в зоната на работа, задължително да бъдат покрити (напр. с дървена шпатула) и да се избягва работата върху тях. В немалко случаи има косъмчета, които “излизат” от бенката – при тях, не е възможно обработка на космения фоликул, тъй като ще засегне бенката и може да се получи реакция.

Какво се случва, ако лазерът премине върху бенка?

Лазерната епилация може да засегне бенката като доброкачествено образувание – при преминаване на лазерния сноп светлина през нея, тя променя видимо своя цвят като най-често потъмнява и се зачервява. Това, обаче не води до злокачествено развитие и превръщането на бенката в кожен рак, за което повечето хора се притесняват, че може да се случи. Наблюдава се възстановяване на нормалния цвят и структура в период от няколко дни след процедура лазерна епилация.

Ракът на кожата се дължи най-вече на промяна в ДНК структурата на клетките в кожата, което се предизвиква от ултравиолетовото лъчение. Затова е важно дори през зимните месеци всеки един от нас да използва слънцезащитен продукт с 50 SPF и при съмнение във вида на бенка да се направи консултация със специалист.

Безопасно ли е да се извършва лазерна епилация върху кожа с лунички?

Краткият отговорът е “да”. Луничките представляват вид пигментни петна, които се различават по гладката си структура и по-светъл цвят от бенките. Те се увеличават най-вече при излагане на слънце и избледняват при правилна грижа в тази насока за кожата. Не всеки човек е предразположен към образуването на лунички – това се дължи на наследствени причини, вид и цвят на кожата и др. Няма проблем да се извършва лазерна епилация, нужно е клиентът да нанася редовно слънцезащита в конкретните зони, тъй като кожата му е предразположена към това да образува лунички. В някои случаи при работа върху лунички те могат леко да пигментират (в много редки случаи), но впоследствие се връщат към нормалния си вид.

Може ли да се извършва лазерна епилация върху зони с татуировки?

Категорично не. При извършване на процедура тези зони се ограждат с бял молив и се избягват задължително. Лазерната светлина се привлича от пигмента в татуировката и може да доведе до изгаряне на кожата и промяна на татуировката.
Ако татуировката е върху част от дадена зона, например цели крака или ръце и желаете да си правите лазерна епилация – може да се свържете с нас и с удоволствие ще ви изготвим индивидуална ценова оферта за желаната от вас зона.