Skip to main content

Защо е важно да знаем нашия тип кожа?

Знаете ли кой фототип кожа сте – това е един от най-често задаваните въпроси преди започване на лазерна епилация. Определянето на фототипа при всеки клиент е основата, която се използва при стартиране на процедури и правилния подбор на параметри. Нека да погледнем назад във времето, кой е създателят на скалата за определяне на фототиповете кожа, която е заложена като стандарт в целия свят.

Томас Б. Фицпатрик е дерматолог, изследващ ролята на слънчевата светлина, в конкретика слънчевото изгаряне в развитието на меланома. Също така Томас Фицпатрик участва с други изследователи в разработването на някои от първите модерни слънцезащитни продукти. През 1975 г. създава “скала на Фицпатрик” и класифицира 6 фототипа кожа, спрямо визуални особености – цвят на кожа, цвят на очи, реакция към слънчево изгаряне и реакцията на кожата към слънчевата светлина. По нея може да се определи рискът от изгаряне на кожата и развитие на рак.

Моята кожа подходяща ли е за лазерна епилация?

Според специалистите почти всеки фототип кожа е подходяща за лазерна епилация, ключовият момент тук е избора на вид лазер за извършване на лазерна епилация. Трябва да се има предвид, че при хора с рижави или бели косми, ефектът от лазерната епилация, без значение от вида апаратура, ще е силно незадоволителен. Това се дължи на спецификата на цвета на тяхното окосмяване.

Специалистите в LAVEDY laser studio препоръчват:

I, II, III понякога и IV фототип кожа – да се работят с Alexandrite лазер, тъй като този тип лазери използват меланина (пигмента) в косъма, преминават през косъма, достигат луковицата и я унищожават. Ако има по-високо количество пигмент в кожата, има висока вероятност кожата да реагира бурно.

V и VI фототип кожа – се използва единствено Nd:Yag лазер за премахване на нежеланото окосмяване. При Nd:Yag лазер целта е кръвоснабдяването на космения фоликул и цветът на кожата не е решаващ фактор.

Как се определя фототипът кожа в студията за лазерна епилация?

Често срещана практика е фототипът да се определи само визуално от терапевта извършващ процедурата, но тази визуална оценка за съжаление може да бъде неточна – например клиентът скоро се е излагал на слънце и кожата му е по-тъмна от обичайния цвят.

Друг метод за определяне на фототипа кожа е попълване на въпросник. Този метод дава доста по-точни резултати от визуалната оценка, тъй като е по-детайлен и сигурен.  Важен момент за отбелязване е, че въпросникът дава моментен фототип на кожата, т.е. резултатът е чувствителен и лесно променящ се –  зависи в кой месец се прави теста и дали клиентът скоро се е излагал на слънце или скоро му предстои.

Третият и най-сигурен метод за определяне на фототипа на кожата е с меланинов четец. В LAVEDY laser studio при първо посещение ще бъде определен вашият фототип кожа с меланинов четец Skintel на технологичния гигант Cynosure. Определянето на типа кожа с този надежден и бърз метод дава възможност на специалистът изключително прецизно да избере правилните параметри за вашата процедура. Основен плюс на меланиновия четец е, че дава сегашното състояние на кожата и вероятността от подвеждаща информация от страна на клиент, например за последно излагане на слънце, е изключена.

С любов към всеки тип кожа ние от LAVEDY laser studio ви препоръчваме:

  • Грижете се за кожата си – с внимание и любов, хидратирайте я с подходяща козметика и при малко съмнение за нетипично образувание върху нея се консултирайте със специалист.
  • Когато сте на плаж или басейн пазете кожата си от вредните UV лъчи, все пак най-големият орган във вашия организъм е като щит към всички външни неприятели. Нанасяйте слънцезащитен крем препоръчително с 50 SPF на всеки 2 часа.
  • Изберете с внимание мястото, на което ще доверите кожата си за лазерна епилация – нека то да е с професионална медицинска апаратура и сертифицирани лекари, извършващи процедурите. Все пак не трябва да забравяме, че лазерната епилация не е просто козметична процедура – извършена от некомпетентни лица, може да се превърне в медицински проблем с неприятни последици. Затова ви препоръчваме да се доверите на професионалисти с опит.