fbpx Skip to main content

Този така често срещан въпрос в сферата на лазерната епилация повдиган многократно – александритен или диоден лазер да се избере за лазерна епилация? Ще разгледаме предимствата и недостатъците при двата вида и как да направим информирано решение като клиенти.

Alexandrite лазер - “златен стандарт” в лазерната епилация

Александритните лазери са може би най-широко използваните в световен мащаб за лазерна епилация. Първият александритен лазер е конструиран през 1970 г., като около 40 години отнема на учените да разработят ефективна лазерна система за целите на обезкосмяването. С какво се характеризира александритният лазер?

  • дължина на вълната 755 nm – златен стандарт в лазерната епилация, изключително подходящ за обработване на фини и тънки косъмчета, за разлика от диодния лазер;
  • медицинска лазерна система – необходимо е процедурите да се извършват от медицинско лице, предвид високата мощност на лазера;
  • ефективен при I, II, III и IV фототип кожа – от светла до по-матова кожа и при обработване на по-големи площи кожа;
  • висока скорост – един от най-бързите лазери, което го прави подходящ за използване върху големи зони от тялото.

При александритните лазери светлинният поток от лазера се привлича от меланина в косъма (пигмента в косъма), използва косъмчето като проводник, като целта е да се достигне космения фоликул. Той от своя страна бива нагрят до висока температура и се унищожава успешно. Тук отбелязваме малък детайл – само космени фоликули, намиращи се в анагенна фаза биват успешно обработени. Ето защо са нужни няколко процедури за дългосрочно редуциране и намаляне на косъмчетата в дадена зона.  

Предвид, че се използва меланина в косъма,александритни лазери не е препоръчително да се използват при кожа с тен и тъмна кожа, защото има реален шанс от остра реакция на кожата. Добрата новина е, че ние от LAVEDY laser studio ще обработим успешно вашата кожа, ако тя е с по-тъмен цвят благодарение на най-добрия лазер за тъмни кожи – Nd:Yag от лазерната система Elite iQ. Повече информация за Nd:Yag лазера и лазерната епилация с него може да откриете тук

Нека се върнем на темата за александритните лазери – процедурите с този тип лазер се извършват едновременно с охлаждаща Cryo система – струя студен въздух подпомага бързото охлаждане на затоплената кожа и спомага за цялостния комфорт по време на процедурата. Предимство на александритните лазери пред диодните е възможността да се използва тази безконтактна Cryo система, а не контактен и охлаждащ гел, какъвто се използва при диодните лазери.

Какво споделят клиентите относно усещането по време на лазерна епилация – минимално усещане за дискомфорт – повечето клиенти споделят за леко боцкащо усещане или за усещане като леко щракване от ластиче. Разбира се, екипът от медицински специалисти в LAVEDY laser studio ще се погрижи за вашия максимален комфорт.

В България, александритните лазери са по-рядко срещани от диодните, поради високата си цена, следователно по-малко на брой салони и центрове за лазерна епилация могат да си позволят тази инвестиция и залагат на диодни лазери, които са по-бюджетни. Това може да се разглежда положително от страна на клиентите, защото ако изберат да започнат лазерна епилация с александритен лазер, бързо ще направят своя избор сред различните студия, предлагащи лазерна епилация.

Диоден лазер - успешна технология или маркетингов трик?

Последните години диодните лазери навлезнаха в България, като нова технология, която “успешно” обработва космите дори и при кожа с тен. Дали тази информация за диодните лазери е вярна или просто маркетингов трик – може да решите сами, след като завършите тази статия за двата вида лазери за епилация.

Диодният лазер не е медицински лазер и при работа с него не се изисква медицинско образование на лицето, извършващо процедури. Какво значение има, ако даден апарат не е медицинско оборудване? Това може да компрометира ефективността на процедурата и дали добре са подбрани параметрите за работа. Също така дали лицето извършващо процедурата спазва протокол за безопасна работа и апаратурата поддържа ли се технически изправна, с подходящи консумативи. Произходът на апарата надежден ли е, предвид по-ниската му цена?

Диодният лазер е рекламиран като подходящ за всички типове кожа, ефективен при плътни и тъмни косми, но по-ниско ефективен при светли и тънки косъмчета. Това е така, защото дължината на вълната (808-810 nm)  не се привлича така силно от меланина, както при александритните лазери. Наблюдава се ефект, единствено при първите 2-3 процедури. Когато обаче косъмчетата изсветлеят и изтънеят диодният лазер не ги унищожава ефективно. За съжаление, понякога при недобър избор на параметри може да се наблюдава парадоксална хипертрихоза – засилен растеж на космите в дадена зона – т.е. енергията, с която се обработват косъмчетата не е достатъчна, за да се унищожи корена на косъма. Той единствено се затопля и това от своя страна стимулира засилен растеж в третираната зона. В тази ситуация защо да започвате лазерна епилация първо с един вид лазер, а след това да се налага да преминавате към втори вид лазер – изберете добре вашето място за лазерна епилация и инвестирайте разумно както времето, така и средствата си.

При работа с диодни лазери преди процедура върху кожата се нанася гел – който едновременно охлажда и играе ролята на контактен гел между кожата и лазера. Но тук стои въпросът до колко е хигиенично използването на една и съща контактна глава (накрайник) за извършване на процедури върху няколко зони интим или подмишници при различни клиенти. Мерките за безопасност трябва да са от ключово значение, ако изберете диодната лазерна епилация.

Като заключение

Бихме обобщили, че при хора със светла кожа, по-добрият избор са александритните лазери, поради високата си мощност и възможността да унищожават тънки и по-светли косъмчета. Да, инвестицията при диодните лазери е по-ниска, но дългосрочно това може да се отрази негативно както върху вида на косъмчетата, така и върху необходимостта от смяна на вида лазер, поради неефективни процедури.

Ако все още изпитвате колебания, заповядайте на безплатна консултация с лекар още днес, за да обсъдим двата вида лазери. Също така ще изберем по-подходящия за вас и заедно ще решим колко процедури ще са ви необходими за един прекрасен ефект за мека и гладка кожа.

запазете час