Skip to main content

Ах, тинейджърски години.. толкова бурни и хубави може да са и толкова промени се случват в този активен период, както при момичетата,така и при момчетата. Процесът не е лесен, но пък е емоционално и интелектуално интересен, за да може тийнейджърското тяло да се трансформира в зрял организъм. Една от тези променливи е окосмяването.

Скорошни изследвания сочат, че при момичетата между 8 и 13 години се появяват едни от първите по-плътни косъмчета в зоните подмишници и интим. Нормално е децата да се обърнат с въпроси към своите приятели и родители. Затова препоръчваме да си говорим открито с нашите тийнейджъри най-вече на тема окосмяване и при желание от тяхна страна как да бъде премахнато то по най-подходящия за тях метод. За съжаление заради темата с окосмяването доста често децата могат да станат обект на присмиване, от страна на техни съученици и това да се отрази негативно върху емоционалното им състояние, което рефлектира и върху самочувствието им. Има различни варианти за обезкосмяване, като ще акцентираме върху стандарти за извършване на лазерната епилация в LAVEDY laser studio и как тя може да помогне на тийнейджърите в борбата със засиленото окосмяване?

Какво е лазерната епилация?

Лазерната епилация е напълно безопасен метод за обезкосмяване, при  Alexandrite лазер – концентриран сноп светлина с дължина на вълната 755 nm използва косъма като проводник и достига до корена – нагрява го и го унищожава успешно. Светлинният сноп не навлиза по-дълбоко в кожата и няма опасност от увреждане на съседни тъкани или органи. Alexandrite лазерите са медицинско оборудване и е силно препоръчително лазерна епилация, особено при тийнейджъри,да се извършва единствено от лекар с допълнително обучение. При работата с деца, трябва специално внимание и компетентност, за да може максимално приятно да се проведе лична консултация с лекар преди процедура и разбира се ефективно да се извърши самата процедура.

Трябва да се има предвид, че при подрастващи необходимият брой процедури ще е по-голям, отколкото при възрастни.
Алтернативите на лазерната епилация, които включват бръснене, кола маска, епилатор и тн. могат да доведат до порязвания, раздразнения, врастнали косъмчета и естетично недобре изглеждаща кожа. По тази причина лазерната епилация е добър метод на обезкосмяване.
За извършване на такъв тип процедура тийнейджърът трябва да е достатъчно зрял и отговорен, за да се грижи правилно за кожата си преди и след процедура.  Силно препоръчваме лицето, което извършва процедурата да бъде с медицинско образование – лекар. Също така от значение е лазерът, с който ще бъде извършена процедурата, в зависимост от типа кожа.

От колко годишна възраст може да се прави лазерна епилация?

Нашите лекари препоръчват при момичета да настъпи първи менструален цикъл и след това да се започне с лазерната епилация. При момчетата няма ясен индикатор за започване на лазерна епилация – косъмчетата трябва да са с по-тъмен цвят и по-плътни.

Ако тийнейджърът е в своя късен пубертет, например 18-19 годишна възраст, при него процедурите има вероятност да са по-ефективни, отколкото, ако е в ранен пубертет, например 14-годишна възраст. Това се дължи на хормоналните вълнения в младия организъм.

Тийнейджър съм, какво трябва да знам преди процедура?

На първо място разговаряйте с вашия родител – споделете му, за интереса ви към лазерната епилация и притесненията ви към окосмяването – знаем, това е чувствителна и лична тема, за която не желаете да се коментира, но това е първата крачка. Разгледайте различни места, където предлагат лазерна епилация и се поинтересувайте с какъв лазер работят, подходящ ли е за вашата кожа и тип окосмяване и лекари ли извършват процедурите.

Родител съм, какво да знам преди процедура?

Ако сте родител, поговорете с детето си спокойно и открито за темата окосмяване. Нека то да сподели кое го притеснява, кои зони желае да бъдат обезкосмени и с какви методи, а вие имате главната роля да му съдействате за информираността му относно методите на обезкосмяване, доброто му самочувствие и увереност. С удоволствие ще ви съдействаме – може да заповядате на лична безплатна консултация при нашите лекари и заедно да обсъдим възникналите въпроси. Има възможност да се извърши пач тест на малък участък от избраната зона, за да може вашият тийнейджър да прецени дали се чувства комфортно за извършване на процедура, като този тест по никакъв начин не ви обвързва с последващо заплащане на  процедура. Разбираме всеки родител в тази нелека мисия – тийнейджър и нежелано окосмяване. Важен елемент преди процедура е подписването от ваша страна на информирано съгласие, че разбирате и давате съгласие да бъде извършена лазерна епилация на вашето дете под 18-годишна възраст.

Какво друго да очакваме преди и след процедура лазерна епилация?

По време на консултацията преди процедура, според нашите стандарти за лазерна епилация се снема медицинска информация за състоянието на кожата, прием на антибиотици и с удоволствие екипът ни ще отговори на възникнали въпроси и възможни притеснения, както от страна на родител, така и от страна на тийнейджър. Като комплимент, че избирате LAVEDY laser studio подарява на всички учащи и студенти -25% отстъпка за лазерна епилация. Кампанията е валидна до март 2024 г. За повече детайли се свържете с нас. Времетраенето на самата процедура е с различна продължителност, работената зона – например за зона подмишници времето за процедура е около 15 минутки, а за зона подбедрици – около 40 минути.

След процедура, ще се погрижим за вашата кожа внимателно и с подходящи продукти, за да не е раздразнена и да продължите ежедневието си нормално. Също така ще ви консултираме за подходяща грижа за кожата Ви през дните след процедурата.  Ако желаете да запишете час за безплатна лична консултация за вас като тийнейджър или като родител, ще се радваме да се свържете с LAVEDY laser studio.